Academie voor Theater en Dans: Keti Koti programma

Livestream op 1 juli om 19:00 uur. Meekijken? klik hier.
Op donderdag 1 juli neemt de ATD deel aan Keti Koti (Sranantongo/Surinaams voor ‘Gebroken Ketenen’). Op deze dag herdenken we het Nederlandse koloniale en slavernijverleden en vieren we de afschaffing van de slavernij. Met de nieuwe theatermanifestatie Theater voor Keti Koti bundelen theaters en kunstinstellingen in heel Nederland programma’s rond de afschaffing van de slavernij. Op 30 juni en 1 juli presenteren podia en andere cultuurplekken programma’s die verhalen vertellen over het koloniale en slavernijverleden: verhalen van onrecht en leed, maar ook van trots en verzet. Met Theater voor Keti Koti dragen de kunsten bij aan een samenleving van gelijkwaardigheid en respect, waarin discriminatie geen plaats meer heeft.


Dit jaar zal Theater voor Keti Koti op de ATD worden uitgezonden via een livestream: https://www.atd.ahk.nl/agenda/2021/7/1/theater-voor-keti-koti-1-juli-2021-1900-2100/ 5 voor 12, met presentatie van Toni Blackwell, is de host van de avond. Xaviëra Nibte laat de door haar gechoreografeerde dansperformance ‘Breaking Chains’ zien en daaropvolgend gaat 5 voor 12 in gesprek met haar en enkele dansers. We sluiten de avond af met YORKAFOWRU van Angelo Ormskerk.


Breaking Chains

In hoeverre is de mentale en fysieke gesteldheid met elkaar in verhouding wanneer je onderdrukt wordt door een oppermacht? In dit stuk dansen 11 Docent Dans 2 studenten die strijden voor vrijheid. Zetten ze door of vallen ze terug in de onderdanigheid die slaven meemaakten op plantages…


Dansers: Loujain Afsharzada, Nikki Duin, Jay Haynes, Jay Lattig, D’andre Maxwell, Shanice Mitchell, Sanne van Noort, Maxime Rebel, Marlie Salomé, Jonathan van Slooten, Sofie van der Vlist Choreograaf: Xaviëra Nibte


YORKAFOWRU (Angelo Ormskerk) YORKAFOWRU is een mythische totaaltheater voorstelling, geënsceneerd op een tekstbewerking van Edgar Cairo. In de buik van een moeder, volgt het verhaal de vrije wil van Elzaro, het ongeboren wezen. Yorkafowru, haar gids, draagt een grote verantwoordelijkheid in het klaarstomen van het kind op de mensenwereld. Laat je meenemen in de gedachtes van Elzaro over de mensenwereld, in grote tijdsprongen van een 9 maanden zwangerschap.


5 voor 12

5VOOR12 is met, door en voor studenten. De doelstelling is het leggen van een stevig fundament waar een community van kunstenaars uit kan groeien. Wij gaan ervanuit dat alle kunstenaars vanuit hun eigen expertise een aandeel leveren aan de beweging. Met elkaar stellen wij de vraag: hoe kan ik vanuit mijn kunstenaarschap een aandeel leveren aan de bestrijding van (institutioneel) racisme? Het is de bedoeling dat 5VOOR12 leidt tot meer dan alleen de talkshow. Het is de basis die wij leggen voor het bespreekbaar maken van institutioneel racisme vanuit the Black Experience.