top of page

Congo Square

Een project van jeugdtheaterschool Zeeland

24 juni, 19.30 uur, Podium 't Beest, Goes‘’Een held” Een voorbeeldfiguur. Bijvoorbeeld voor mijzelf. En misschien wel voor deze hele generatie. En de generatie na mij en daarna zelfs. Omdat verhalen werden doorverteld en weer doorverteld. Namen worden straatnamen, pleintjes, een voetbalveld. Gezichten worden portretten of een beeldhouwwerk. Een held: Voor de eeuwigheid vastgelegd Omdat diegene mogelijkheden zag, vernieuwing bracht, een soort kracht bezat Iets bijzonders had. Waar anderen alleen maar van durfden te dromen. Het was nog nooit in mij opgekomen dat er ook helden zijn die juist iets niet kunnen maar wel deden Die niets kregen. Die moesten nemen. Die dromen nooit hebben zien uitkomen. Maar wel voor de eerst golfbeweging zorgden. Zij hebben ook een naam, een gezicht en een verhaal. Zij hebben impact op mij. Op mijn generatie. Die van na mijn tijd en waarschijnlijk, ook daarna.

Congo Square is een project van de Jeugdtheaterschool Zeeland, in het teken van 150 jaar afschaffing slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen.

Een groep diverse jongeren uit Zeeland vertelt over hoe de slavernij en de afschaffing daarvan nog steeds effect heeft op hun persoonlijke leven. Deze persoonlijke verhalen tonen ze in de vorm van theater, dans, muziek en/of spoken word – poëzie.

Het initiatief van dit project komt van acteur en theatermaker Marcos Valster Da Costa Ferreira. Hij speelde al eerder een theatersolo over dit thema, waarmee hij ook langs Zeeuwse scholen tourde. Op dit moment speelt hij in ‘’KOSMOS’’ een coproductie van Het Laagland en Toneelgroep Maastricht. Marcos maakt graag theater voor jongeren en/of met jongeren. Bij die voorstellingen staan maatschappelijke thema’s centraal en werkt hij het liefst vanuit persoonlijke verhalen van jongeren en van zichzelf. Samen met Choreograaf Jewel Jammah Riemens en een aantal jonge performers maakt hij deze bijzondere voorstelling.

In samenwerking met de ZB Bibliotheek van Zeeland, de Kunstbende, het ADB, Keti Koti en Pop aan Zee.

Mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds en de Provincie Zeeland.bottom of page