De Veenfabriek i.s.m. Het Nationale Theater: Koken voor Tjampakka

Woensdag 30 juni 2021 (17:00 - 19:00). Theater aan het Spui, Spui 187, 2511 BN Den Haag (Zaal 1). Tickets? Klik hier.

Foto: Anne Harbers


Een maaltijd en een voorstelling ineen, waarin (culinaire) geschiedenis, muziek, gastronomie, taal en wetenschap samensmelten tot een avondvullend programma.


Muziektheatergezelschap de Veenfabriek vroeg componist / muzikant Bastiaan Woltjer en culinair storyteller Maureen de Jong om samen met drie jonge acteurs te onderzoeken hoe NU muziektheater te maken met betrekking tot slavernij en het koloniale verleden. Waar doe je goed aan? In Koken voor Tjampakka nemen ze het publiek met muziek, theater en lekker eten mee in hun zoektocht tijdens vier bijzondere avonden in Museum Volkenkunde in Leiden en Het Nationale Theater in Den Haag. Een omstreden 19e-eeuws toneelstuk en een wetenschappelijk proefschrift vormen het vertrekpunt voor de voorstelling.


Sarah Adams promoveerde in 2020 aan de universiteit van Gent, Faculteit Letteren en Wijsbegeerte. In haar proefschrift ‘Repertoires of slavery, Representations of colonial slavery on the Dutch stage, 1770-1810’ analyseert ze slavernijkritische toneelstukken die in Nederland te zien waren tussen 1770 en 1810 over zowel de Trans-Atlantische slavenhandel als ook over de slavernij in de Oost.


Uit het proefschrift: De toneelstukken laten zien dat je in die tijd tegen slavernij kon zijn en tegelijkertijd kon geloven in een natuurlijke hiërarchie, waarin de Europeanen met hun verlichte ideeën moreel superieur waren, en mensen van Afrikaanse afkomst minder ‘beschaafd’ waren en op „den laagsten trap der menschheid” stonden.


Koken voor Tjampakka is een vervolg op de voorstelling Koken voor Kakera Akotie. Beide voorstellingen maken deel uit van jaarlijkse initiatief Theater voor Keti Koti.

Foto: Anne Harbers


Over Tjampakka

Tjampakka is een personage uit het toneelstuk ‘Kraspoekol; of de Slaaverny’ (1800) van Dirk van Hogendorp. Het stuk beleefde tot op heden slechts één opvoering, op 20 maart 1801 in de Haagse Schouwburg, die vroegtijdig moest worden gestaakt wegens toenemend tumult in de zaal.


Credits

Theater voor Keti Koti is een coproductie van de Veenfabriek en Het Nationale Theater met en door Maureen de Jong, Patsy Kroonenburg, Anton de Bies, Billy de Walle, Bastiaan Woltjer en gasten artistieke begeleiding | Joeri Vos, Phi Nguyen publiciteit en marketing | Kelly de Haan, Judy Lijdsman. www.veenfabriek.nl | www.hnt.nl