De Vogel Vrijheid of Vogelvrij

1 juli (15:30 uur), Meervaart, Osdorpplein, Amsterdam

Een gratis openluchtconcert door 55 musici en 2 solisten.


'De Vogel Vrijheid of Vogelvrij' is een speciaal openluchtconcert op het Osdorpplein ter ere van Keti Koti. Het oorspronkelijke muziekstuk 'De Vogel Vrijheid' werd in 1955 gemaakt door de joodse componist Lex van Delden (geb. Zwaap) en dichter Jan-Willem Schulte Nordholt; twee vrienden uit het Amsterdams studentenverzet. Het stuk baart nog steeds opzien door de delen die verwijzen naar de opstand van tot slaaf gemaakten. In 1955 was er nauwelijks aandacht voor het slavernijverleden. Het wordt – geheel in stijl – uitgevoerd door twee studentenorkesten uit Amsterdam en Rotterdam.

'De Vogel Vrijheid' is opnieuw samengesteld met delen uit Verdi's Nabucco en Purgatorio van Robert W. Smith en leiden van het donker naar het licht. Het hele programma heet 'De Vogel Vrijheid of Vogelvrij' om aan te geven hoe dicht vrijheid en vogelvrij vroeger, en in het huidig wereldbeeld, elkaar raken.

Het programma wordt uitgevoerd onder leiding van dirigent Peter Veenhuizen. Met als solisten Séna Nyaku (spoken word) en Lisa Roth (zang).

'De Vogel Vrijheid Of Vogelvrij' is een samenwerkingsprogramma met MusicGenerations.


*Onder de noemer Over de vloer (in Nieuw-West) geeft Meervaart podium aan lokaal gebonden programma’s. Het aanbod is een mix van exposities, lezingen, filmvertoningen, performances en uitvoeringen. De makers lopen uiteen van buurtbewoners, autodidacten en professionals die met elkaar verbonden zijn in hun liefde voor kunst, cultuur en Nieuw-West. Zo vieren we het stadsdeel, reflecteren we op haar heden, verleden & toekomst en zetten we haar bewoners op de voorgrond. Over de vloer geeft met energie, verwondering en betrokkenheid uiting aan het besef: Nieuw-West heeft ons gemaakt. Wij maken Nieuw-West.Séna Nyaku