top of page

Enquête Commissie Willem III - over de Trans-Atlantische Slavernij

30 juni 20:30, Omroep X/Plein Theater, AmsterdamWat als Koning Willem III anno 2022 voor een parlementaire enquête stond? Zouden we dan inzicht krijgen in waarom hij op 1 juli 1863 de administratieve slavernij afschafte in het Koninkrijk der Nederlanden? Wilde hij dat wel? Of: werd hij daartoe gedwongen? Hoe was de algemene opinie in Nederland t.a.v. slavernij en waarom heeft hij zolang gewacht?

Deze en vele andere vragen worden in een fictieve maar serieuze enquête gesteld aan Koning Willem III die gespeeld wordt door acteur Frans de Wit.

De drie enquête-commissieleden zijn: Carla Kamamba (Gemeenteraadslid BIJ1), Roy ‘Kaikusi’ Groenberg (Stichting Eer en Herstel) en Berith Danse (Directeur Plein Theater).

Het doel is inzicht te krijgen in de mogelijke gedachtewereld van mensen die zich met deze onmenselijke handel hebben beziggehouden.

Ook is het doel verbanden te leggen met nu nog bestaande handelsmaatschappijen en slavenhandel. Er zijn nog veel maatschappijen die hun bedrijfskapitaal vergaard hebben door slaven te verhandelen of die slaven op plantages hadden.


Wikipedia: Een parlementaire enquête is in Nederland een middel dat de Eerste en Tweede Kamer kunnen gebruiken om informatie over een bepaald onderwerp te verkrijgen. Het parlementaire recht een enquêteonderzoek te houden is sinds 1848 vastgelegd in de Nederlandse Grondwet en sinds 1850 verder uitgewerkt in de Wet op de Parlementaire Enquête.


Kom meepraten of kijken in Plein Theater of kijk live mee via de YouTube van Omroep X!


Acteurs: Frans de Wit, Carla Kamamba, Roy Kaikusi Groenberg, Berith Danse Concept: Guilly Koster
bottom of page