top of page

Free to be Free

za 7 oktober - 20:00 uur zo 8 oktober - 20:00 uur (premiĆØre) do 12 oktober - 20:00 uur vr 13 oktober - 20:00 uur za 14 oktober - 20:00 uur, Stadsschouwburg Utrecht, Lucasbolwerk 24, Utrecht


Hoe vrij ben je om vrij te zijn? Het antwoord op die vraag is voor iedereen verschillend. š˜š˜³š˜¦š˜¦ š˜µš˜° š˜£š˜¦ š˜š˜³š˜¦š˜¦ is de nieuwste locatie voorstelling van Sites of Memory over vrijheid en verzet. De voorstelling is op 7, 8, 9, 13, 14 en 15 oktober te zien in Utrecht. Tijdens de voorstelling blijf je niet stilzitten, š˜š˜³š˜¦š˜¦ š˜µš˜° š˜£š˜¦ š˜š˜³š˜¦š˜¦ is ook locatietheater en je bezoekt verschillende plekken in het hart van Utrecht. š˜š˜³š˜¦š˜¦ š˜µš˜° š˜£š˜¦ š˜š˜³š˜¦š˜¦ is speciaal ontwikkeld ter gelegenheid van de 150ste herdenking van de afschaffing van de slavernij. De doorwerking van dit verleden is voor velen nog steeds voelbaar. Veel mensen hebben te maken met institutioneel racisme en van reparaties is nog geen sprake. Zolang racisme en uitsluiting, voortkomend uit het koloniale denken en het slavernijverleden, niet structureel worden aangepakt, stelt Sites of Memory de vraag: vrijheid voor wie? Wat hebben de vrijheidsstrijders uit het verleden ons te vertellen? En zij die zich vandaag de dag hard maken voor vrijheid? Wat weten we van onderdrukking en het verzet ertegen? In š˜š˜³š˜¦š˜¦ š˜µš˜° š˜£š˜¦ š˜š˜³š˜¦š˜¦ nemen we het publiek mee langs de verhalen en plekken die verbonden zijn aan de koloniale geschiedenis in Utrecht, van plantage-eigenaren tot abolitionisten. Aan de hand van dans, theater, poeĢˆzie en muziek komen verhalen tot leven.

Naast Utrecht wordt de voorstelling in 2023 en 2024 opgevoerd in Amersfoort, Deventer, Haarlem, Amsterdam en Willemstad in KĆ²rsou (CuraƧao).

Taal: Dit optreden is in het Nederlands met teksten in het Engels, Papiamentu en Sranan Tongo


Meer info & kaartverkoop: sitesofmemory.nl/freetobefree



Duur voorstelling 60 minuten

Credits

Sites of Memory maakt sinds 2016 locatie voorstellingen over de vaak nog onderbelichte verhalen uit de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden. Met veel succes brengen multidisciplinaire makers deze verhalen op een toegankelijke manier onder de aandacht van het publiek in verschillende Nederlandse steden en daarbuiten. Sites of Memory is opgericht door cultureel historicus Jennifer Tosch en theatermaker Katy Streek. De nieuwe voorstelling š˜š˜³š˜¦š˜¦ š˜µš˜° š˜£š˜¦ š˜š˜³š˜¦š˜¦ wordt ontwikkeld in samenwerking met choreograaf Jomecia Oosterwolde, spoken word kunstenaar en muzikant JoĢˆrgen Gario, muzikant en danser Michael Wanga, beeldend kunstenaar en kostuumontwerper Alejandra Silva, spoken word kunstenaar Juan-Carlos Goillo, theaterkunstenaar Jeannie Zuiderwijk en dansers Ciara Anastasia Hiwat & Irene Mommers. š˜š˜³š˜¦š˜¦ š˜µš˜° š˜£š˜¦ š˜š˜³š˜¦š˜¦ komt voort uit een samenwerking met Stadschouwburg Utrecht.

Fotocredits Bowie Verschuuren


bottom of page