top of page

Free to be Free

vrijdag 7 juli, 19:00 (première) zaterdag, 8 juli, 16:00 (première) & 20:00 Sunday, 9 juli, 16:00 & 20:00, Lebuinuskerk, Grote Kerkhof 38, Deventer

Hoe vrij ben je om vrij te zijn? Het antwoord op die vraag is voor iedereen verschillend. 𝘍𝘳𝘦𝘦 𝘵𝘰 𝘣𝘦 𝘍𝘳𝘦𝘦 is de nieuwste locatie voorstelling van Sites of Memory over vrijheid en verzet. Tijdens de voorstelling blijf je niet stilzitten, 𝘍𝘳𝘦𝘦 𝘵𝘰 𝘣𝘦 𝘍𝘳𝘦𝘦 is ook locatietheater en je bezoekt verschillende plekken in het hart van Utrecht. 𝘍𝘳𝘦𝘦 𝘵𝘰 𝘣𝘦 𝘍𝘳𝘦𝘦 is speciaal ontwikkeld ter gelegenheid van de 150ste herdenking van de afschaffing van de slavernij. De doorwerking van dit verleden is voor velen nog steeds voelbaar. Veel mensen hebben te maken met institutioneel racisme en van reparaties is nog geen sprake. Zolang racisme en uitsluiting, voortkomend uit het koloniale denken en het slavernijverleden, niet structureel worden aangepakt, stelt Sites of Memory de vraag: vrijheid voor wie? Wat hebben de vrijheidsstrijders uit het verleden ons te vertellen? En zij die zich vandaag de dag hard maken voor vrijheid? Wat weten we van onderdrukking en het verzet ertegen? In 𝘍𝘳𝘦𝘦 𝘵𝘰 𝘣𝘦 𝘍𝘳𝘦𝘦 nemen we het publiek mee langs de verhalen en plekken die verbonden zijn aan de koloniale geschiedenis in Utrecht, van plantage-eigenaren tot abolitionisten. Aan de hand van dans, theater, poëzie en muziek komen verhalen tot leven.


Naast Deventer wordt de voorstelling in 2023 en 2024 opgevoerd in Amersfoort, Utrecht, Haarlem, Amsterdam en Willemstad in Kòrsou (Curaçao).


Taal: Dit optreden is in het Nederlands met teksten in het Engels, Papiamentu en Sranan TongoDuur voorstelling 60 minuten

Credits

Sites of Memory maakt sinds 2016 locatie voorstellingen over de vaak nog onderbelichte verhalen uit de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden. Met veel succes brengen multidisciplinaire makers deze verhalen op een toegankelijke manier onder de aandacht van het publiek in verschillende Nederlandse steden en daarbuiten. Sites of Memory is opgericht door cultureel historicus Jennifer Tosch en theatermaker Katy Streek. De nieuwe voorstelling 𝘍𝘳𝘦𝘦 𝘵𝘰 𝘣𝘦 𝘍𝘳𝘦𝘦 wordt ontwikkeld in samenwerking met choreograaf Jomecia Oosterwolde, spoken word kunstenaar en muzikant Jörgen Gario, muzikant en danser Michael Wanga, beeldend kunstenaar en kostuumontwerper Alejandra Silva, spoken word kunstenaar Juan-Carlos Goillo, theaterkunstenaar Jeannie Zuiderwijk en dansers Ciara Anastasia Hiwat & Irene Mommers.

De voorstelling is gemaakt in samenwerking met Comité 30 juni - 1 juli Utrecht & Amersfoort, Theater Flint, Museum Flehite, Deventer op Stelten, Stadsschouwburg Utrecht, Museum Speelklok, Kosmopolis Utrecht, Black Heritage Tours Amsterdam, Mapping Slavery Project, Poetry Circle Nowhere.

Fotocredits Bowie Verschuuren

bottom of page