Het Nationale Theater (Romana Vrede & OTION): Talkshow Tijd zal ons leren: Keti Koti

Donderdag 1 juli 2021 (14:00 - 15:00). Theater aan het Spui, Spui 187, 2511 BN Den Haag. Tickets? Klik hier.


Toegankelijk gemaakt voor doven en slechthorenden met tolken Nederlandse


Gebaren Taal Romana Vrede ontvangt verschillende gasten in haar talkshow Tijd zal ons leren. Het zal gaan over verborgen codes tijdens de slavernij en het adoptiesysteem. Talkshowgasten zijn onder meer Eva Westerhoff en Jose Montaya. Beiden zijn geadopteerd. Westerhoff heeft een belangrijke rol gespeeld in de erkenning van de Nederlandse gebarentaal.


OTION, de artiestennaam van zanger, muzikant en danser Guillermo Blinker, zorgt voor live-muziek.


Het adoptiesysteem Het adoptiesysteem komt voort uit het beschavingsoffensief ten tijde van kolonialisme en bracht instituten als weeshuizen voort. Na het besluit van de Rijksoverheid op 8 februari tot een voorlopige stopzetting van alle internationale adoptieprocessen wegens voortdurende misstanden in dit oude systeem, is het een veelbesproken thema in de nieuwsmedia.

Gasten in de talkshow

Talkshowgasten zijn onder meer Eva Westerhoff en Jose Montaya. Beiden zijn geadopteerd. Westerhoff heeft een belangrijke rol gespeeld in de erkenning van de Nederlandse gebarentaal. Zij kwam op haar derde van Indonesië naar Nederland. Op haar vierde kwam men erachter dat ze slechthorend was, inmiddels is zij doof. Montaya is een acteur bij onder andere MAAS Theater en Dans. Als geadopteerde Colombiaan en import-Amsterdammer voelde José Montoya zich altijd anders. Dankzij theater ontdekte hij dat anders zijn juist zijn kracht was.


Daarnaast zijn te gast onderzoeker Maaike Derksen (child separation in Dutch Colonies) en José Tojo (verborgen codetalen en orale overleveringen Marrons). Romana Vrede gaat met de gasten in gesprek en deelt een verzetsverhaal uit haar onderzoek.


Romana Vrede, OTION en gasten