If a black girl knew

30 juni, 1 juli en 2 juli, Huis Oostpool, Arnhem

Theatermakers Myra Fanta Bodian en Joanne Purperhart zijn samen met schrijver Naomi Grant en een team artistieke makers door ons gevraagd om voor deze bijzondere gelegenheid bij ons in Huis Oostpool een voorstelling te ontwikkelen: If a Black Girl Knew. Hiermee willen de makers een bijdrage te leveren aan een dialoog die de Nederlandse samenleving kan helpen het eigen koloniale verleden onder ogen te zien en te verwerken. Het koloniale verleden heeft invloed op hoe de zwarte vrouw zichzelf ziet en hoe anderen haar zien. De makers willen de kracht, de sisterhood en het verzet van de zwarte vrouw onderzoeken en de pijn en het trauma erkennen en helen. Vier zwarte vrouwelijke acteurs vertellen hun verhaal met als doel eigenaarschap over de eigen identiteit terug te claimen.


Schrijver Naomi Grant: If a black girl knew that she is, indeed, the bridge between then and now. Ze spreekt de woorden die nooit zijn uitgesproken Ze is de droom van iedere voorouder If a black girl knew… Afgehakte borsten, uitgerukte ingewanden, een pijngrens die niet zou bestaan; ons lichaam was niet eigen, maar dat stopt hier en nu. If a black girl knew that she is never the problem That her body, mind and soul are not to be touched by strangers If she only knew that she’s not some exotic accessory Met onze voorouders om ons heen en op de schouders van onze heldinnen herinneren wij ons langzaam weer wie we zijn, wat we zijn, waarom we zijn. If a black girl knew that her existence creates waves Verder dan zichtbaar, verder dan tastbaar, verder dan opmerkelijk..

Credits

tekst Naomi Grant

regie Joanne Purperhart en Myra Fanta Bodian

spel Mina Hondeveld, Nelgina van Leeuwen, Nina Bábòyómà Kunst, Nana Efua / Marian Markelo

video en geluid La Fam Productions

scenografie Annelies Michelle Shakison, Marlou Fernanda

kostuum Patricia Nganga Mokosi

haar Merci Lie-Sem | make-up Daya Maduro

kostuumatelier Femke van Neerven

productie en techniek Jeroen Heinen, Jeroen van Eekelen

marketing Thijs Toonen, Daniel Jaspers

dramaturgie Madelon Kooijman

randprogrammering Sara Bouman, Saly Ndoye

campagnebeeld Goldiie

met dank aan Sayo Cadmus, Richard Kofi, Stichting Mietie Makandra Baka, Ursila Graanoogst, Serah Ama Doku Meyboom en onze voorouders