top of page

In kleur

30 juni en 1 juli (18.00 uur), Theater De Krakeling, Amsterdam.Vier jonge schrijvers brengen verhalen in het kader van Keti Koti waarbij de bezoekers samen aan tafel gaan.


De Toneelmakerij, Theater De Krakeling en Urban Myth slaan de handen ineen met een programma dat aansluit bij het initiatief Theater voor Keti Koti, op 30 juni en 1 juli 2022, waarin podia en gezelschappen programma’s presenteren die verhalen vertellen over het koloniale- en slavernijverleden van ons land.


Sheralynn Adriaansz, Gavin-Viano Fabri, Melissa Knollenburg en Nina van Tongeren schrijven elk een eenakter geïnspireerd door het boek De reis van Syntax Bosselman van Arend van Dam. De vier eenakters vormen de basis van een bijzondere theatermiddag/avond voor ouders en kinderen. In kleur toont nieuwe perspectieven op de geschiedenis en geeft ruimte aan historische thema’s die tot nu toe nog weinig aandacht kregen binnen het Nederlandse jeugdtheater repertoire. Dit nieuwe geluid resoneert bij een nieuw publiek en vult ons collectief geheugen aan zodat de geschiedenis verder voortleeft.


Tijdens de voorstelling zit het publiek aan lange tafels te kijken en luisteren naar de verschillende verhalen. Tussen de eenakters door eten we een traditionele Keti Koti maaltijd, die door de slaafgemaakten op de plantages werd gegeten. Deze gerechten werden gemaakt van ingrediënten die ze zelf verbouwden, soms aangevuld met restjes uit huis. In de loop van de tijd is de maaltijd een feestmaal geworden. Tijdens het eten praten, zingen, leren en discussiëren we met elkaar én tafeldame Jeritza Toney over de verhalen die we gehoord en gezien hebben. Aan het eind van de voorstelling vieren we een feestje, vieren we de vrijheid.

bottom of page