top of page

Louise

1 juli 2024, Schouwburg Odeon, Blijmarkt 25, 8011ND Zwolle.
Samen met Keti Koti Zwolle presenteert Zwolse theaters de voorstelling Louise. Een voorstelling waar muziek en dans centraal staat, waar emoties worden ervaren en het hart geraakt. 


Louise is onderdeel van de Schitterende Schaduwreeks. Deze serie geeft de noodzaak van het onderzoeken van het koloniaal en slavernijverleden van Gelderland en de doorwerking ervan weer. De voorstelling laat onderbelichte delen van de geschiedenis zien, van de schaduwkant van de welvaart, én de doorwerking ervan. 


De voorstelling Louise is gebaseerd op een borduurwerk van Louise van Ommeren- Hengevelt uit Arnhem (1794). Borduren werd niet als volwaardig kunstwerk gezien, maar als handenarbeid, mede omdat dit door vrouwen gemaakt werd in een huiselijke omgeving. Maar dit borduurwerk is behalve kleurrijk en kunstig vervaardigd, ook een protest tegen slavernij. Onderaan het borduurwerk staat de tekst:


Komt, daar onse harten bloeden

Op het zien van slavernij

Dat onse daden spreken

Laten wij dit muisje vrij


Het is alsof het stilleven ‘De wereld van Louise’, van kunstenares Louise te Poele, een stille getuige is van de wereld van de historische figuur, Louise. Wie was zij? En hoe was haar leven in het laat 18e eeuwse Arnhem? Een samenleving in een koloniale en patriarchale tijd, die een schaduw werpt tot in de hedendaagse maatschappij. 


Datum en tijd: 1 juli 2024 - 17:00 uur


Locatie: Schouwburg Odeon - Dommerholtzaal

Blijmarkt 25, 8011ND Zwolle


Tickets: vrije toegang. Van tevoren plaatsen reserveren kan via onderstaande knop.Artistieke leiding & regie: Farida Nabibaks

Componist: Jean Jacques Rojer

Muzikale leiding: Heleen Vegter

Cast: Sytske van der Ster, Yara van Fraeijenhove, Fernando Linares-Correa, Rohiet Tjon Poen Gie, Lana Renfrum, Yanira Gefferie, Melano Bruinhart, Jasper Bärtling-Lippina en Talin Huntjens


Over Reframing HERstory Art Foundation

De voorstelling wordt geproduceerd door Reframing HERstory Art Foundation uit Arnhem. De stichting draagt bij aan bewustwording en educatie van het koloniaal en slavernijverleden van Gelderland met het uiteindelijke doel te helen. In de actualiteit van het herdenkingsjaar, 150 jaar afschaffing van de slavernij, voelt zij meer dan ooit de noodzaak voor meerstemmigheid, om andere verhalen uit de geschiedenis zichtbaar te maken.


Comments


bottom of page