Maas theater en dans: Wij zijn hier

Woensdag 30 juni 2021 om 17.00 en 19.30 uur. 1 juli 2021 om 13.00 (besloten schoolvoorstelling) en 19.30 uur. Maaspodium, Sint-Jobsweg 3, Rotterdam. Tickets? Klik hier.


‘Wij zijn hier’ te zien in het Maaspodium, Rotterdam, een voorstelling in het kader van Theater voor Keti Koti. Het is het vierde jaar op rij dat Maas probeert om deze geschiedenis invoelbaar te maken met theater. De voorstelling wordt gemaakt en gespeeld door Sue-Ann Bel, Marlou Fernanda, Ayrton Fraenk, Pompadó Martha, Ilidia Medina, Asali Mieger en Tiffany Vicario.


In het voorjaar van 2020 maakten Sue-Ann Bel en Ayrton Fraenk met twee jongeren een voorstelling. Dat repetitieproces viel samen met de Black Lives Matter-protesten in Nederland. Vanuit die actualiteit doken zij in de geschiedenis van het slavernijverleden en hun eigen Surinaamse familiegeschiedenis. In Wij zijn hier verbreden zij hun blik en nodigen ze Rotterdammers met Antilliaanse, Kaapverdische en Tanzaniaanse roots uit om met hen een nieuw onderzoek aan te gaan.

Sue-Ann Bel en Ayrton Fraenk over Keti Koti

“Keti Koti betekent Gebroken Ketenen en is een jaarlijks terugkerende feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij. Tijdens Keti Koti vieren we niet alleen feest, maar herdenken we ook. Door te herdenken betuigen we respect aan de slachtoffers en erkennen we het leed dat hen is aangedaan, maar benadrukken we ook dat onze geschiedenis, in het verleden ligt. Dat we verder zijn, dat we wijzer zijn. Als we herdenken, benadrukken we dat zo iets vreselijks nooit had mogen gebeuren en nooit meer mág gebeuren.”


Eten bij Wij zijn hier

We herdenken en vieren niet alleen samen, maar eten ook samen. Tijdens de voorstellingen, op zowel 30 juni als 1 juli, wordt er eten geserveerd. Wat het gerecht zal zijn, wordt binnenkort aangekondigd. Dit zit bij de prijs inbegrepen. Daarnaast kan 1 juli (gratis) heri heri worden afgehaald. Dit is een gerecht dat nog uit de tijd van het slavernijverleden stamt en wordt vaak gegeten tijdens Keti Koti.


Maas en Keti Koti

Drie jaar geleden ontstond het idee om, net als met Theater Na de Dam, ieder jaar stil te staan bij het slavernijverleden en Keti Koti, de viering van de afschaffing. “Het bestaan van slavernij en de rol die ons land daar in een relatief recent verleden in speelde, zit ook in het DNA van veel Rotterdamse jongeren. Soms aan de oppervlakte en soms diep weggestopt. Om elkaar in de stad beter te leren kennen, horen we elkaar ook te kunnen bevragen over wie onze voorouders waren. Maas wil met deze projecten dit onderdeel van de geschiedenis met een open en nieuwsgierige blik bevragen, om het vervolgens invoelbaar te maken met een voorstelling” aldus zakelijk directeur Bernadette Stokvis.


  • 2018: Point of No Return, bekijk hier de mini-documentaire

  • 2019: Wat we (niet) weten, bekijk hier de mini-documentaire

  • 2020: Aan tafel, bekijk hier de mini-documentaire.


Aan tafel maakt deel uit van de Rotterdamse Keti Koti viering, georganiseerd door Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst, Keti Koti Connect, Kabra Neti.


Concept, regie, spel: Sue-Ann Bel, Ayrton Fraenk Makende spelers: Pompadó Martha, Ilidia Medina, Asali Mieger en Tiffany Vicario Visual Artists: Marlou Fernanda en Gogo Lupin Eindregie en projectleiding: Remco Went Productie: Bobby van Liempd Vooronderzoek: Sonya Dias Met dank aan: Dona Daria, SPACE, Stadsarchief Rotterdam, Peggy Wijntuin, Alex van Stipriaan, Joyce Adams, Dolores Hart Wij zijn hier maakt deel uit van Theater voor Keti Koti en de programmering van Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst