top of page

Matrigenesis III

30 juni en 1 juli, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond - Nes 45, Amstesrdam

  • performance in kader van Rebirthing // Re-earthing programma met tentoonstelling

Op 1 juli vieren we met Keti Koti (‘gebroken ketenen’) de afschaffing van de slavernij. Voor curator, performer en plantwoman Rose-Myrtha Vercammen Fortuna betekent Keti Koti vooral het herdenken van wat vrijheid kan zijn. Tijdens een residentie in de Brakke Grond werkt ze verder aan haar performance Matrigenesis III, geïnspireerd door het gelijknamige hoofdstuk in het boek A decolonial ecology van Malcom Ferdinand.


De performance is een onderzoek naar rituelen om de aarde als moeder van ons bestaan te reclaimen. Dit gebeurt door middel van verschillende rituelen, geworteld in de vrijheidsstrijd van Marrons: gevluchte tot slaaf gemaakte mensen en hun afstammelingen.


Vercammen Fortuna nodigt voor haar residentie en het programma Rebirthing // Re-earthing drie kunstenaars uit om samen deze zoektocht aan te gaan: interdisciplinair kunstenaar Jota Mombaça, meditatiegids en stemperformer Céline Gaza en fotograaf Jorge Luis. De makers focussen hierbij op het proces van afsterven en herboren worden. Samen met het publiek onderzoeken ze onze relatie tot het circulaire proces van leven en dood.

“Met de handen in de aarde zullen we objecten, concepten, ideologieën, gedachtegangen, emoties en uiteindelijk onszelf begraven. Hoe verhouden wij ons als mens tot het circulaire proces van leven en dood?"Het programma Rebirthing // Re-earthing bestaat tijdens Theater voor Keti Koti uit een tentoonstelling met beelden van Jorge Luis en een installatie van Céline Gaza, waarbinnen op gezette tijden Rose-Myrtha Fortuna de performance Matrigenesis III zal brengen.


Op vrijdag 1 juli nodigt Rose-Myrtha een deel van het publiek uit om na de performance te blijven en met haar te lezen uit het werk van Malcom Ferdinand, een kruidenritueel te ondergaan en verder te spreken over de dekolonisatie van moeder aarde. Voor dit deel van het programma is beperkte capaciteit, dus we vragen om je alleen in te schrijven als je tenminste tot 22 uur kunt blijven.


Tijdschema

Vrijdag 30 juni

18.00 - 19.30 uur - Tentoonstelling geopend

20.30 - 21.00 uur - Performance Matrigenesis III

21.00 - 23.00 uur - Lezing en ritueel

Zaterdag 1 juli

12.00 - 15.00 uur - Tentoonstelling geopend

12.00 - 15.00 uur - Free Heri Heri For All op het Nesplein

13.30 - 14.00 uur - Performance Matrigenesis III


Ticketprijs tentoonstelling is gratis, performance (met optioneel afterprogramma) kost € 5


Duur voorstelling 25 minuten

Credits

creatief team: Rose-Myrtha Vercammen Fortuna (performer en curator), Jorge Luis Álvarez Pupo (fotografie) en Céline Gaza (stemperformer).

met dank aan Jota Mombaça en Shari Legbedje

fotocredits: Jorge Luis Álvarez Pupo

bottom of page