top of page

Opening Oog In Oog – Zwols Koloniaal Erfgoed

24 juni 2023, 10:00 - 17:00 uur, Museum ANNO, Zwolle


Na de excuses van Mark Rutte is er eindelijk uitgebreid aandacht voor het slavernijverleden van Nederland. De tijd van erkenning, educatie en bewustwording is gekomen. ANNO Stadsmuseum Zwolle sluit ook aan om uitvoerig stil te staan bij ons Zwols koloniaal erfgoed. Op drie verschillende momenten tussen juni en september belichten we het Zwols slavernijverleden vanuit diverse perspectieven met een tuinfeest, tentoonstelling, lezingen en slotfeest. We dagen jullie uit om meer te weten te komen over welk aandeel slavernij had en hoe die sporen niet altijd zichtbaar zijn, maar wel duidelijk voelbaar.


Zaterdag 24 juni openen wij de tentoonstelling ‘Oog in Oog – Zwols Koloniaal Erfgoed’. Deze dag staat in het teken van ontmoeting en verbinding; de viering van onze prachtige multiculturele samenleving.


We hebben een authentiek draaiorgel die de dansgroep begeleidt bij tambú; een dans die zich ontwikkelde op de plantages. Ook komt er een Caribische brassband spelen om leven in de brouwerij te brengen en deze viering muzikaal te omlijsten. Dit alles kan onder het genot van een lekker hapje van Mi’s Catering. Ook kunnen mensen tegen een kleine vergoeding deelnemen aan een unieke workshop Angisa knopen. Deze hoofddoeken werden gebruikt door tot slaafgemaakte om geheime boodschappen uit te wisselen met elkaar. Je leert er alles over in 1,5 uur tijd en je mag ook nog eens een mooie hoofddoek knopen om mee te nemen naar huis.


Op deze dag onthullen we ook de portretten van Zwollenaren die onze multiculturele samenleving vertegenwoordigen. Wie zijn ze? Hoe zijn ze in Zwolle terecht gekomen? Wat hebben ze mee gebracht? Wat is het verhaal achter deze mensen? Zij weten iets wat jij niet weet. Zij zijn te zien op de eerste verdieping van ANNO Stadsmuseum Zwolle van 24 juni tot 23 september 2023.


Voor wie?

Voor iedereen die meer wil weten, verbinding zoekt en wil ontdekken waar de Zwolse identiteit vandaan komt.

Kosten? De museumtuin is de hele dag vrij toegankelijk voor iedereen. De workshop is te volgen op inschrijving via info@anno.nl tegen een vergoeding van €5,-.Comments


bottom of page