Sites of Memory: FUTURE FOR THE PAST

1 juli 2021 vindt in Amsterdam de premiere plaats van Future for the Past 2021. Tijden: 12:00 uur / 12:15 uur / 15:00 uur / 15:15 uur. Tickets? Klik hier. Startlocatie: Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam Eindlocatie: Het Scheepvaartmuseum, Katteburgerplein 1, Amsterdam.


In deze bijzondere tijd heeft Sites of Memory een unieke manier gevonden om een internationale theatervoorstelling te maken. Met een combinatie van 360º video en live optredens wordt publiek tijdens de theatrale wandeling Future for the Past in Amsterdam meegenomen in de “verborgen” verhalen over het koloniale verleden van Nederland en Zuid-Afrika. Wegens reisbeperkingen en covid-maatregelen kon de internationale cast uit beide landen niet samenkomen en zijn zij omgeschakeld naar een samenwerking via ‘Zoom-repetities’ om zo desondanks deze indrukwekkende voorstelling te ontwikkelen.

Op 1 juli 2021, de dag van de Keti Koti viering, is de premiere van Future for the Past 2021 in Amsterdam. De voorstelling is een reis door de tijd naar de verbonden koloniale geschiedenis van Nederland en Zuid-Afrika. Kunstenaars uit beide landen vertalen hun visie op dit actuele onderwerp in zang, poëzie, dans, beeldende kunst en theater. Tijdens de interactieve voorstelling wordt het publiek in kleine groepjes van tien mensen door de stad geleid. Iedere bezoeker krijgt een tablet mee, waarop 360º video’s en audio uit beide landen te zien zijn. Door gebruik van deze videotechniek sta je als kijker middenin de actie: door met de tablet rond te draaien kijk je rond op de locatie waar vooraf opgenomen performances te zien zijn. De beelden uit beide landen vloeien in elkaar over en vermengen zich tot één verhaal. Op de route langs historische locaties in de stad worden deze video’s afgewisseld met live optredens van de Nederlandse artiesten. De stad verandert in een theater waarbij de gebouwen het decor en toevallige voorbijgangers of bewoners de medespelers vormen.


De voorstelling vormt onderdeel van Amsterdam Roots Festival en is ontwikkeld in samenwerking met het Scheepvaart Museum, Joods Historisch Museum en de Hortus Botanicus.


Foto: Bowie Verschuuren


Sites of Memory Stichting

Sites of Memory Stichting organiseert activiteiten rondom ons gedeeld cultureel erfgoed en de verborgen en ondervertegenwoordigde verhalen van Nederland en de voormalige koloniën. Het is opgericht door Jennifer Tosch (cultureel historicus en oprichter van de Black Heritage Tours Amsterdam) en Katy Streek (theatermaker en programmeur). Sinds 2016 maken zij jaarlijks een locatievoorstelling over de verborgen verhalen uit de slavernij- en koloniale geschiedenis van Amsterdam. Meer over de stichting en de activiteiten: www.sitesofmemory.nl