Theater Rotterdam: Theater voor Keti Koti

1 juli I Aanvang live en livestream 19:00 I Theater Rotterdam, Schouwburgplein 25, 3012 CL Rotterdam. Tickets? Klik hier. Met onder andere: Het waarom beantwoord van Mathieu Wijdeven/Productiehuis Theater Rotterdam.


Keti Koti Rotterdam is terugblikken en vooruitzien. Stilte en actie. Theater Rotterdam nodigt iedereen uit om mee te vieren en te herdenken.

Op 1 juli kun je zowel live als via livestream een gevarieerd programma (o.a. met Mathieu Wijdeven, Raoul de Jong en Amara van der Elst) over onze gezamenlijke koloniale geschiedenis bijwonen. Deze avond zal gehost worden door Alida Dors. Reis je mee langs de verschillende verhalen?


Programma

  • 19:00 uur: Het waarom beantwoord van Mathieu Wijdeven (PTR)

  • 19:30 uur: Fragment Jaguarman door Raoul de Jong

  • 19:40 uur: Onderzoekspresentatie jongeren naar geschiedenis voorouders

  • 19:50 uur: Interview kunstenaar Boris van Beckum

  • 20:05 uur: Spoken - word voordracht Amara van der Elst

  • 20:15 uur: Preview voorstelling Voices from Letters door Vernon Chatlein en Laurindo Andrea

  • 20:30 uur: Einde

Na afloop van het programma is er, in samenwerking met KIP Republic en Rotterdamse chefkoks Free Heri Heri af te halen bij Theater Rotterdam. Een initiatief om een heri heri maaltijd te eten en zo gezamenlijk dan wel symbolisch de afschaffing van Slavernij op 1 juli 1863, samen te herdenking en te vieren. In de hal zal Van Gennep aanwezig zijn en kun je o.a. het boek Jaguarman aanschaffen.


Productiehuis TheaterRotterdam: Mathieu Wijdeven Het waarom beantwoord

Wanneer zijn moeder een gedicht van haar overgrootvader citeert, besluit Mathieu Wijdeven (1991) uit te spitten wat hij te weten kan komen over zijn voorvader genaamd G.G.T. Rustwijk (1862-1914). Tijdens zijn zoektocht krijgt hij Het waarom beantwoord in handen. Een door Rustwijk geschreven theatertekst die hij in 1911 voordroeg als onemanshow in Paramaribo. Het waarom beantwoord is de eerste productie die Mathieu maakt onder de vleugels van Productiehuis TheaterRotterdam.


Fragment Jaguarman Raoul de Jong Met Jaguarman, geschreven als een avonturenroman, brengt Raoul de Jong een prachtige hommage aan het land van zijn vader. Onderzoekspresentatie jongeren naar geschiedenis voorouders Jongeren zijn twee avonden aan het werk gegaan met Mathieu Wijdeven om te achterhalen wie hun voorouders zijn, wat ze van hen weten en wat dat voor hen betekent. Op 1 juli presenteren ze deze uitkomst.


Interview kunstenaar Boris van Berkum

Alida Dors en kunstenaar Boris van Berkum gaan in gesprek over de winti kunst Mama Aisa. Boris van Berkum is een neokunstenaar. Hij combineert stijlen en vormen uit verschillende periodes, culturen en religies in zijn kunst.


Spoken-word voordracht Amara van der Elst

Amara van der Elst is spoken word artiest. Begonnen als winnaar van de categorie Taal bij Kunstbende Zuid-Holland groeide zij door als spoken word artiest bij Woorden Worden Zinnen in het PAARD Den Haag. Deze avond zal ze haar spoken-word voordracht houden waarmee ze de Martin Luther King prijs won.


Preview voorstelling Voices from Letters door Vernon Chatlein en Laurindo Andrea. Een ode aan onze voorouders, onze taal en zijn magie

Vernon Chatlein brengt samen met Laurindo Andrea een muzikale ode aan de Curaçaose cultuur met eigen composities, storytelling en beelden, geïnspireerd door Zikinzá. De opname verzameling van de Nederlandse pater Brenneker en Curaçaose dichter Elis Juliana.


Artikel

Afgelopen Keti Koti in 2020 publiceerde De Correspondent een verhaal van Mathieu Wijdeven en Miguel Heilbron over de afschaffing van de slavernij en de toespraak van G.G.T. Rustwijk. Lees of beluister het hele stuk hier.