Historische context

Op 1 juli vieren we Keti Koti. Dat betekent ‘Gebroken Ketenen’ in het Sranantongo, de taal van Suriname. Op deze dag wordt de afschaffing van de slavernij herdacht. De officiële afschaffing bij wet geschiedde in Suriname en Nederlandse Antillen in 1863. In Indonesië werd dit proces ‘al’ in 1860 in gang zet. In al deze landen was daarmee het slavernijsysteem nog niet ten einde. Mensen werden nog op verschillende manieren gedwongen om voor de slavenhouders te blijven werken. De slavenhouders werden ook nog eens gecompenseerd voor hun ‘verlies’, terwijl de vrijgemaakte mensen zelf niets kregen.

 

De Nederlandse betrokkenheid bij de slavenhandel begon in het jaar 1528. Pas in 1914 stopte de slavernij op Nederlands grondgebied toen op het laatste Indonesische eiland hieraan een einde werd gemaakt. Bijna vier eeuwen heeft het geduurd.

 

Het Nederlands slavernijverleden was gebaseerd op ontmenselijking, onderdrukking en uitbuiting vanuit een positie van macht, overheersing en de leugen van witte superioriteit. Niet alleen werden mensen geroofd van hun geboortegrond, geketend en tot slaaf gemaakt, ook werden generaties kinderen in onvrijheid geboren. De sporen van dit onrecht en bedrog zijn nog dagelijks voelbaar en nadelig voor de Afro-Caribische gemeenschap en alle mensen van kleur.

 

Deze geschiedenis moet in zijn volle context worden gekend. Het gaat om de erkenning dat deze periode heeft geleid tot profijt voor de een en pijn voor de ander. Om de bereidheid om als samenleving de balans te herstellen. Daarom herdenken en vieren we samen Keti Koti!

 

Theater voor Tjampakka liggend 2021 Anne