top of page

Over Ons

Nieuwe kunstbeweging

De eerste editie van Theater voor Keti Koti (TvKK) bevestigde het belang van het initiatief. Dertig gezelschappen/theaters werkten in 2021 mee aan de geboorte van een nieuwe kunstbeweging. Op 17 januari 2022 organiseerde TvKk een online bijeenkomst voor zijn achterban van betrokkenen en belangstellenden. Zo’n 50 enthousiaste deelnemers steunden bestuur en werkgroep om zich verder in te zetten voor de missie van Theater voor Keti Koti, en de tweede editie te realiseren. Wij zijn blij dat dit jaar zo’n 60 instellingen zich in ons initiatief hebben verenigd: theaters en gezelschappen, maar ook musea en dialoogtafels.  
 

Ontstaansgeschiedenis

Na de zomer vol Black Lives Matter-demonstraties van 2020 kwamen verschillende theatermakers bij elkaar om te bedenken hoe zij een bijdrage konden leveren aan een inclusieve samenleving, die vrij is van discriminatie. Het initiatief van Theater Na de Dam werd direct opgepikt door onder andere de Veenfabriek en het Nationale Theater, die onder de naam Theater voor Keti Koti al sinds 2018 theatrale programma’s maken op 1 juli, en vele anderen. Uit zo’n zestig belangstellenden bij die eerste bijeenkomst in De Balie is een groep bevlogen vrijwilligers naar voren getreden die zich daadwerkelijk heeft ingezet om Theater voor Keti Koti te realiseren. 

 

Deze vijftien gedreven vrijwilligers, deels voor elkaar geheel onbekend, kwamen vanaf november 2020 tot en met 1 juli 2021 in verschillende constellaties online minstens tweewekelijks bij elkaar, eerst om gezamenlijk missie, visie en ambities te formuleren, en daarna om de ambities daadwerkelijk te gaan uitvoeren. Dit alles naast de eigen werkzaamheden dwars door de Corona-lockdowns heen Zoomend. Op 31 maart werd Theater voor Keti Koti officieel een stichting, wat werd gevierd met een inspiratiemeeting met Glenn Helberg voor en met onze achterban. In 2022 heeft het bestuur van Theater voor Keti Koti een kernteam kunnen aantrekken dat zich vooral bezighoudt met uitvoerende taken, met grote betrokkenheid van het dagelijks bestuur.

 

In het eerste jaar bracht Theater voor Keti Koti al veel tot stand: een startdocument met missie, visie en doelstellingen, een website, een agenda met zo’n 30 voorstellingen, 7 (deels besloten) jongerenprojecten. We ontwikkelden een Tula-monoloog (auteur Gisèle Mambre) die in alle deelnemende theaters werd gespeeld of gelezen, en maakten daarvan ook een videoclip. Ten slotte haalden we goede publiciteit met onder andere interviews in NRC en Volkskrant, en manifesteerden wij ons op social media.

Wie zijn de mensen achter Theater voor Keti Koti?

Maak kennis met bestuur, kernteam en oprichtingswerkgroep van Theater voor Keti Koti >>

Subsidie en samenwerking

Theater voor Keti Koti 2022 is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Mondriaan Fonds, Gemeente Den Haag, VSB Fonds en Stichting Democratie en Media.

​

Theaters Diligentia en Pepijn in Den Haag is een vaste samenwerkingspartner van Theater voor Keti Koti.

Daarnaast werkt Theater voor Keti Koti samen met De Veenfabriek, Het Nationale Theater, Frascati, CruDon Productions en Untold.

bottom of page