top of page

3 oktober 1795 - 3 oktober 2023: rehabilitatie voor Tula

Hij ging de geschiedenis in als misdadiger maar 228 jaar nadat hij ter dood is gebracht wordt de man, die in 1795 een opstand van tot slaaf gemaakten leidde tegen het Nederlandse koloniale bewind, in ere hersteld.


Tijdens een ceremonie op Curaçao leest demissionair staatssecretaris Koninkrijksrelaties Alexandra van Puffelen het decreet voor waarmee de rehabilitatie een feit wordt.


Op dinsdagavond, als een soort voorwoord op het programma op Curaçao, werd de voorstelling Biba Tula! gespeeld. Een caleidoscopische vertelling van zijn strijd, zijn twijfel, zijn overtuigingskracht. Met bijdragen van spoken word kunstenaar Jörgen UNOM Gario, verteller Marisa Monsanto en de gevierde fluitist Ronald Snijders en zijn ensemble.Voor en na de voorstelling waren er toespraken, van de Haagse wethouder inclusie Mariëlle Vavier, de gevolmachtigde minister van Curaçao Carlson Manuel en demissionair minister van BiZa en Koninkrijksrelaties Hugo de Jong.

Gevolmachtigde minister Manuel zegt over de betekenis van de rehabilitatie:

'Het betekent dat wij zijn verhaal moeten doorvertellen. Niet alleen als een historische gebeurtenis maar als een bron van inspiratie voor de generaties die nu komen. En dat we ons verbinden aan zijn idealen en blijven werken aan een samenleving waar gelijke kansen voor iedereen vanzelfsprekend is, waar discriminatie geen plaats heeft en waar gerechtigheid zegeviert.'


Demissionair minister De Jong benadrukt: 'Hier in Nederland bleef het veel te lang stil over Tula. Het is de hoogste tijd dat dit verandert. (...) Tula verdient voor eeuwig een plaats in ons collectieve bewustzijn. Hij hoort bij Curaçao maar hij hoort ook bij Nederland en bij de rest van ons koninkrijk. Tula hoort bij ons allemaal, zodat de kinderen van Willemstad tot Winschoten leren over zijn leven en zodat ze kunnen wonen in een naar Tula vernoemde straat en zich kunnen laten inspireren door zijn idealen van vrijheid en gelijkheid.'


De ceremonie op Curaçao die afgelopen nacht had moeten plaatsvinden is door noodweer uitgesteld. Vanavond om 23.30 uur Nederlandse tijd zal de ceremonie voortgezet worden.

ความคิดเห็น


ปิดการแสดงความคิดเห็น
bottom of page